45 børn på aktiv teaterlejr
I anledning af, at DATS som landsorganisation igen er gået mere aktivt ind i afviklingen af børneteaterlejr i Slangerup, har vi bedt Anette Witt og Birgitte Riis fortælle noget mere om lejren.
Tekst: Anette Witt og Birgitte Riis
Fotos: Nanodad.dk
Historik
Teaterlejren her i Slangerup drives udelukkende af frivillige og blev grundlagt i 2003 af Gitte Witt, Birgitte Riis og Anita Winther, i samarbejde med DATS. Baggrunden var et stigende behov for en lejr på Sjælland, for de mindre børn, der ikke kunne tage helt til Jylland på DATS’s sommerlejr dér.
Da amterne blev nedlagt, døde mange dilettant foreninger og DATS trak sig. DATS Frederiksborg Amtskreds (FAK) overtog herefter den økonomiske drift af lejren. For et par år siden lukkede FAK desværre også ned og overlod dermed lejrens skæbne i hænderne på os frivillige. Det lykkedes den frivillige styregruppe at fortsætte lejren, og i år er DATS kommet med i samarbejdet igen.
Lidt om lejren
Lejren er 5 dage i uge 28, med overnatning og fuld forplejning. Den foregår på Kingoskolen i Slangerup, et samarbejde vi har været utrolig glade for.
Der deltager årligt ca. 45 børn i alderen 9-14 år på lejren. Disse fordeles på 3 hold, blandet på tværs af køn og alder. Der ansættes hvert år 3 professionelle undervisere, der underviser fra kl. 10:00 – 17:00.
Vi i styregruppen sørger for at variere
indholdet år for år, så de mange børn får et så varieret udbud som muligt.
Vi har således haft mange forskellige undervisere. Eksempelvis: Klassisk teater, Teatersport, Drama, Stagefight, Buffon, Klovneri, Masker, Akrobatik, Mime, Sang, Skyggespil, Dans og meget andet.
Professionelle, frivillige og en lejrtante
Udover de 3 professionelle undervisere, der er de eneste, der er ansat og aflønnet via FAK/DATS, er der hvert år tilknyttet ca. 10 frivillige teaterglade unge hjælpere.
De unge overnatter sammen med børnene på lejren hele ugen. De sørger for, at der er underholdning for børnene, når der ikke er undervisning. De sørger for, at alle er med i et godt og trygt samvær, laver teaterlege, synger og læser godnathistorier. Og de til rådighed for underviserne, som hjælpere, til gruppearbejde eller lignende.
Lejrtanten, der også overnatter på lejren, er kontaktpersonen, som får alt til at glide mellem ungehjælpere, lærere, børn, køkken, skolepedel, forældre kontakt, og hvad der ellers måtte dukke op.
Glade børn i nye udfordringer
Lejren har sin egen kok og
køkkenpersonale, der ligeledes er teaterglade frivillige. De står for al forplejning, også små lækre mellemmåltider og snacks, som de alt sammen selv laver fra bunden. Noget alle, børn som voksne, virkelig sætter pris på og hvert år ser frem til.
Ligeledes har lejren egen fotograf, der løbende lægger stemningsbilleder ud, så forældre kan holde sig opdateret og nyde deres børns aktiviteter gennem dagen.
Lejren er nemlig mobilfri, for her handler det om at være sammen!
Teater kan noget unikt. Det skaber fællesskaber på tværs af social status, køn og alder.
Det skaber forståelse og accept af hinandens forskellighed, hvilket styrker individets selvværd.
Som ’teatertosse’, er det at se de mange glade børn kaste sig ud i nye udfordringer – se dem vokse og udfolde sig og være med til at bygge en følelse af samhørighed op – drivkraften bag vores frivillige arbejde. Samværet og hyggen mellem os voksne, gør selvfølgelig også, at vi hvert år glæder os til at mødes og sætte en ny lejr op.
Lejren har haft stor tilslutning og været en succes gennem årene.
Venlige teaterhilsener
Annette Witt og Birgitte Riis
Kender du et barn, som gerne vil på teaterlejr? Så prøv at tjek SceneKunst´s hjemmeside her.
Fotos taget på Børneteaterlejr 2018 af Nanodad.dk