Ny bogudgivelse gør teaterhistorien lettilgængelig for børn og unge

Tekst: DATS´ Teaterfaglig konsulent Charlotte Schmidt Frandsen
Forlag: Strandberg Publishing
21.02.25

Det er nemt at gøre dramaundervisning sjovt for børn, der ofte grinende gør sig erfaringer med teatrets verden. Derimod kan det være en udfordring at gøre teaterhistorien med dets emner som Holberg, naturalisme eller performance sjovt og levende for børnene at arbejde med.

Det vil forfatter og teaterhistoriker Alette Scavenius gøre op med i sin nye bog ”Lille teaterhistorie for børn og barnlige sjæle”, der netop er udkommet.

Gennem mere end 40 nedslag introducerer bogen teatrets genrer, store dramatikere, kendte karakterer og opsigtsvækkende teateropsætninger. De historiske begivenheder er krydret med levende illustrationer af bladtegner Mia Mottelson, der også billedligt gør bogen lettilgængelig og indbydende at læse.

Foruden at være et stærkt udgangspunkt for forståelsen af det teater, børn og unge selv spiller og overværer i dag, er bogen stærk i sine perspektiveringer

til, hvilken betydning teater har haft for den enkelte og samfundet op igennem historien. Den tager teatret alvorlig, både i dens afgørende rolle for, hvordan vi har delt nyheder og samfundsmæssige begivenheder med hinanden, men også hvordan teatret med dets virkemidler kan bruges til at kommunikere budskaber, både synligt og usynligt. Som Scavenius afslutter; Hele tiden har vores opførelser været forbundet med samtiden, de har enten modarbejdet, støttet eller kommenteret den – i gode tider og i knapt så gode tider”.

”Lille teaterhistorie for børn og barnlige sjæle” er et godt redskab for underviseren, der skal udvikle og vinkle sin undervisning, så eleverne kommer godt rundt i teatrets landskab på en underholdende måde med høj faglighed. Scavenius’ massive erfaring med teaterformidling kommer stærkt til udtryk, idet også de mere avancerede emner præsenteres legende let.