Kulturkompagniet med “På sporet af Sørvad”
Medlembesøg hos Kulturkompagniet 2021
Tekst: DATS´Teaterfaglig Konsulent Jacob Galtung-Melchior
Fotos: Kibæk Fotoklub
Hvis du er blevet nysgerrig på forestillingen ”På sporet af Sørvad” kan du læse mere om historien bag på hjemmesiden www.påsporetafsørvad.dk, hvor du også finder billetbestilling samt anden nyttig information i forbindelse med forestillingen.
I starten af marts, da landet stadig var lukket ned og muligheden for at samle 30-40 mennesker til gennemlæsning af et nyt manuskript var helt udelukket, valgte driftige folk hos Kulturkompagniet i Herning Kommune at pakke bilen med muleposer fulde af godter og printede manuskripter, for derefter at køre rundt til aktørerne i årets store friluftsspil og byde dem velkommen i produktionen. Herefter kunne alle samles online, og via webkamera og deslige gennemføre den første gennemlæsning af ”På sporet af Sørvad” der fra d. 31/8 til d. 4/9 2021 skal spille i en lille lysning i skoven (Resdal Baune) lidt udenfor byen Sørvad.
Jeg får lov at kigge indenfor til den sidste gennemspilning inden holdet går på sommerferie. Doris, der har været formand for Kulturkompagniet siden starten i 1996, leder mig af grusveje til en lille jagthytte i udkanten af en skov og vi går sammen af smalle stier ned af en stejl skrænt, hvor hun fortæller mig der nok skal komme gelænder til aktørerne. Jeg kan svagt skimte en lille lysning gennem træerne, og fornemmer der er folk samlet der. Da vi træder gennem de sidste træer og buske, står jeg blandt 50 frivillige der er i gang med at gøre klar til aftenens gennemspilning.
Der bliver budt på en grillet pølse, sodavand, kaffe mv. og småsludret blandt de deltagende. Manuskriptforfattere, instruktørduo og mor/søn dynamoen Kirsten og Mads Aastrup tager ordet, byder velkommen og sender det store hold af skuespillere på ”scenen” i lysningens græstæppe under trækroner og med aftenens insektliv som med (eller modspillere, hvis man havde glemt myggesprayen!).
De mange skuespillere på scenen repræsenterer alle aldre og erfaringer med teatret, men her er de fælles om en stor kærlighed til at spille, og gennem teatrets virkemidler levendegøre et stykke lokalhistorie. Ambitionerne er store i det lille lokalsamfund, og det er lykkedes før – så de har også noget at have det i. Kulturkompagniet har ikke på traditionel vis årlige opsætninger. Derimod går de i gang, når de har noget på hjerte, eller når en idé der er for god til at lade passere, bliver præsenteret for dem. Tidligere har stykkerne ”Besættelsen”, ”Kulstykket” og ”Kjeltringebal” været opført på andre lokalt udvalgte og særegne lokationer. Det har også rygtes i oplandet, at der er ting i gære ude i Sørvad, dem der bor længst væk har kørt over en time for at være med.
Denne gang er det altså historien om da jernbanen kom til den lille landsby Sørvad der har ansporet holdet til at kaste sig ud i et stort anlagt friluftsspil, ved Baunen midt i skoven. Forestillingen tager sin begyndelse i en ambitiøs landsby i 1920érne, hvor lokale borgere kæmper for at få jernbanen igennem byen og derved sætte byen på landkortet. Med jernbanens indtog ankommer også arbejdspladser, nye borgere og moderne ideer, men også nye problemer. Byen finder pludselig sig selv splittet og afsporet, og mangler noget der kan samle dem. Heldigvis går der ikke længe før en løsning dukker op af jorden (Stenen på Løgager Mark, som blev slæbt op på Resdal Baune), og de alle bliver nødt til at ”løfte i flok” og få byen på rette spor igen.
Når holdet samles igen på den anden side af sommerferien, skal der laves gennemspilninger og tilretninger og de sidste scenografiske valg skal også på plads. Der er nok at se til som de siger, men de skal nok nå det og jeg er ikke et øjeblik i tvivl. Det er en utroligt dedikeret flok der har samlet sig omkring Kulturkompagniets produktion, og man bør være stolte på Sørvad egnen over at lokalhistorien bliver taget under så kærlige og kreative vinger.
Produktionen er et samarbejde mellem Amatørteater afdelingen i Vinding Ungdoms- og Idrætsforening og Kulturkompagniet i Herning Kommune. Der samarbejdes også med Vildbjerg Amatør Teater, Sørvad Hjemmeværnsgård og Vinding Borgerforening.