Vi bruger allerede mange bæredygtige løsninger i amatørteatret

Af DATS´ Teaterfaglig konsulent Charlotte Schmidt Frandsen
Foto: Pexels
01.03.25

KONSULENTERNES BREVKASSE
Som konsulent i DATS kommer man rundt til mange forskellige teaterproduktioner og amatørforeninger i landet. Det danske amatørteaterlandskab er kendetegnet ved stor alsidighed, og hvad der fungerer det ene sted, er ikke altid det bedste hos andre. Alligevel opstår der fra tid til anden nogle generelle faglige betragtninger, og det er et par af dem der vil blive delt i denne brevkasse. Skriverierne her er både ment som gode råd og faglige betragtninger, men er ligeledes oplæg til samtale, diskussion og debat både i kommentarfeltet og ude i foreningerne.

Kære DATS,
Vi er en lille teatergruppe, der gerne vil forsøge at gøre vores teaterproduktioner mere bæredygtige ud fra et CO2 reducerende perspektiv. Har I nogen gode råd til, hvordan vi kan gribe det an?
Mange hilsner,

Kære lille teatergruppe,  
Mange tak for jeres relevante spørgsmål til vores brevkasse. Bæredygtighed i teaterbranchen er bestemt et varmt emne, som vi gerne vil forsøge at sætte lidt ord på. Hvis man ser på de anbefalinger, der er til de professionelle teatre, som man blandt andet kan læse i bæredygtighedsvejledningen Theatre Green Book, er amatørteatret faktisk rigtig godt på vej. Det er selvfølgelig ofte fordi, at pengene er små – et benspænd, vi ved, tit kan være irriterende, men som vi også oplever, kan sætte kreativiteten i gang, og som i dette tilfælde, ofte ender ud i mere bæredygtige løsninger som i eksemplerne nedenfor.

Vi genbruger alt fra kostumer til scenografi
Noget, vi er rigtig gode til i amatørteatret er at genbruge alt fra scenografi til kostumer. Vi syr ofte de kostumer om, vi har hængende på lageret, så de passer til en ny karakter og dens skuespiller, men også til at låne fra hinanden. Det samme gælder scenografi, der også sjældent behøver at blive bygget fra ny, men enten kan lånes som helhed af andre amatørgrupper eller kan bygges ud fra genbrugsmaterialer fra fx en genbrugsstation eller mindre dele fra en genbrugsbutik.
Og da pengene sjældent er i overflod hos de små foreninger, bliver inventar og elektronik sjældent udskiftet, blot fordi det er muligt, men kun når det er absolut nødvendigt.

Vi transporter os ofte kun lokalt
Transport af både scenografi, medvirkende og publikummer er et af de steder, en teaterproduktion kan komme godt op i CO2-regnskabet. Også her har vi et godt udgangspunkt i amatørteatret, da både medvirkende og publikum ofte kommer fra lokalområdet og derfor ikke har de store afstande at lægge bag sig. Hertil tager vi sjældent på turné i amatørteatret, og bruger derfor ikke resurser i denne forbindelse. Vil man optimere som teater, kan det være en idé at opfordre medvirkende og publikum til at køre sammen, det kan fx koordineres på en Facebook-side, både under prøveforløbet og til forestillingerne.

Vi bruger ofte kun energi, når vi har aktiviteter
I amatørteatret har vi sjældent mange spildresurser, da vi typisk ikke har lokaler med lys, varme og maskiner, der bruger strøm og varme uden for mødetidspunkterne. Vil man forbedre sig, kan I overveje, hvornår I tænder for lyset inden forestillingerne, og om I af og til kan prøve uden lys eller måske endda udenfor, hvis vejret tillader det. Tryksager i forbindelse med en produktion såsom manuskripter, programmer og plakater kan hurtigt løbe op, og man ender tit med at stå med materialer efter endt forestilling, der ryger lige i skraldespanden. Vi ved, at det kan være svært at undvære et printet manuskript i et prøveforløb, men se, om I kan rette i dem, der allerede er printet, i stedet for at printe nye eksemplarer, hver gang, der kommer rettelser. Overvej også, om I kan informere publikum om, at programmerne genbruges, så de gerne må lade dem ligge på deres sæde efter endt forestilling eller prøv eventuelt kræfter med et online program sat op med en QR-kode.

Med få løsninger kan vi få et mere bæredygtigt barsalg
Sidst men ikke mindst har vi gode muligheder for at forbedre os relativt nemlig og billigt, når vi taler om bar- og madsalg. Her kan vi sætte spande op til affaldssortering, vi kan sørge for kødfrie og økologiske alternativer, og vi kan mindske madspild ved at overveje, hvad vi gør med overskydende mad. Det kan fx være ved at købe ind til mad, der kan serveres flere dage i træk. Det kan også være en fordel at investere i genanvendeligt service, som I kan bruge år efter år.

Har du lyst til at blive klogere på emnet, kan du finde mere information her:

Theatre Green Book: https://theatregreenbook.com/
Bæredygtigt Kulturliv NU: https://www.baeredygtigtkulturliv.nu/
Publikation: En fremtid med bæredygtig scenekunst: Skal søges frem på Google.

Og tøv endelig ikke med at kontakte os, hvis artiklen har lagt op til spørgsmål eller kommentarer på dats@dats.dk.

Læs også

Læs også

TIL DRAMALÆREREN I FOLKESKOLEN: KENDER DU FAGETS SEKUNDÆRE GEVINSTER?

OPSTART AF ET BØRNEDRAMAHOLD?

ET GODT RÅD TIL SKUESPILLEREN?

PAS PÅ JER SELV I PRØVERUMMET